Tuesday, November 14, 2006

Võitlev võrdõiguslane haarab kaika

Ukule meeldib vaadata www.lastekas.ee-st Jussi multikaid. Minule kui emmele meeldib see ka, sest eestikeelsetest suhtlemisvõimalustest meil peres ja lasteaias just ei uputa. Eriti praeguses semihääletus olekus, kus ettelugemine on raskendatud.

Üldiselt kuuluvad need multikad animatsiooni poolest täielise amatörismi klassi. Sisu on see-eest täitsa mõistlik, vahel lausa tore. Mis saab ühel lapsevanemal vastu olla, kui ta last õpetatakse prügi sorteerima või internetis ohutult ning eetiliselt toimetama. Aga viimane kord pidin ma saama ataki :) Nimelt Jussi pannkoogitegemise multikas jäi kõrva fraas stiilis kokkamine on tegelikult tüdrukute töö. Repliik ei omanud küll sisuliselt mingit kandepinda, aga miks peavad sellised seksistlikud fraasid üldse lastemultikas olema?

Ma möönan, et soorollid on Eestis täiesti reaalselt olemas. Piisab, kui lugeda näiteks seda artiklit. Aga seda enam ootaksin ma, et lehekülg, mida väidetavalt külastab 40 tuhat inimest päevas, ei toetaks soolise diskrimineerimise kinnistumist kasvava põlvkonna peakestes. Ma ei arva, et peaks hakkama võrdõiguslikkuse võtmes ümber kirjutama klassikalisi muinasjutte, aga ma leian, et niivõrd kaasaegne lehekülg ei peaks sisaldama niivõrd ürgaegseid seisukohti isegi mitte juhusliku märkimise vormis.

Ürgaegsetest stampidest ei ole mingit kasu, kui mammutid on juba ammu välja surnud. Pereloomise aeg nihkub järejest kõrgemasse ikka ning rohkem noori elab mõnda aega vallalisena omapäi. Iseseisvumine läheb märksa libedamalt, kui oma esimeses päris enda elamises, ei pea tutvuma põrandalapi, munapraadimse ning naela seina tagumise fenomeniga.

Kas see meeldib või mitte, suurem ühiskondlik kihistumine, elus toimetulemisest rääkimata, algab juba täna ajupotentsiaalist. Y-kromosoomi puudumine per se ei takista pilti seinale riputamast. Tavalise trelliga on seda võimalik maniküüri kahjustamata teha. Samuti ei põhjusta y-kromosoom möödapääsmatut näljasurma vaatamata külmkapi ning pliidi olemasolule. Ei ole mõtet lastele abitust õpetada.

No comments: