Friday, December 15, 2006

Kas me ärkasime täna ikka veel Belgias?

... oli minu hommikune esimene küsimus. Tundub küll. Kuigi eilne RTBF-i libauudis haakus suurepäraselt mu kaoseteooria loenguga, kus liblika tiivalöök tekitab troopilise tormi. Uudis jõudis ekraanile erakorralisena ja tekitas ennekõike valloonide seas paraja paanika. Sa võid olla aastaid töötu või majanduse überstruktureerimises täielik käpard, aga teade rahalehma surmast võtab põlvist nõrgaks :)

Iseenesest ei ole separatistlikud ideed flaamide seas mingi uudis, Vlaams Belangi programmis seisab see täiesti ühe punktnina ning ka eile ei jätnud deheer Dewinter oma kommentaaris mainimata, et on rõõmustav näha, et ka vallooni pool hakkab vaikselt tunnistama tulevast paratamatust. Ülejäänud nii prantsuse- kui hollandikeelsed parteid sumisevad nagu herilasepesa, prantsusekeelsed püüavad asju siluda, hollandikeelsed lubavad omale sekka sapised märkusi lõunanaabrite teistegi apsakate suhtes a'la kahe olulise linna peade vangisviibimine. Ehk lahvatas jälle tuli, mis on kogu aeg tuha all hõõgunud. Kui prantsusekeelne leht kirjutab, et tegemist võib olla ei olegi väljamõeldisega, siis kindlasti on see peale teleprogrammi väiksem fiktsioon kui enne.

Belgia on kunstlik moodustis. Minu arvates moodustis, mis püsib suures osas hollandlaste vihkamisel - ühised (viha)vaenlased liidavad ja suhteliselt hästi :). Seega küluks nüüd üks Hollandi poolne aktsioon ära ning elu suubuks jälle oma endistesse kallastesse.

No comments: