Wednesday, February 21, 2007

Katoliiklane või mitte?

Tavaliselt belglaste religioossus eriti silma ei torka. Ja näiteks mu kunagine marokolasest keelekursuslane tegi suhteliselt sapise näo katoliikluse teema juures. Aga ta ei teadnud, et esimene Jerusalemma kuningas oli belglane ega kristlik-demokraatide paarikümnese valitsemisaja tagamaid eelmisel sajandil. Samuti põrus Pappenheimeris eelmisel pühapäeval üks islamiusku tüüp Piibliteemaga, mille ta lollist peas vabatahtlikult valis ja vastasvõiskonna tavaliste pintje-käes flaamide käest haledalt kolki sai. Kusjuures Ali oli oma neegrist sõbraga üldsummas tegelikult targem.

Belglase katoliiklikku südant ja teadmisi kristlusest ei maksa alahinnata. Kindlasti ei hulbi religioon paksu kihina pinnal, samas lööb ta vahel ikka ootamatult välja. Minu tööandja nimes oli näiteks kunagi Sint-Ignatius (väga sobiv kõrgemale haridusasutusele :). Tükikeste ühendamisega läksid küll kõik varasemad "väikeste" nimed kaduma, aga Ignatiuse vaim hõljub veel ikka vähe ringi.

Pea nelja aasta jooksul ei ole kunagi varem tekkinud nii pikka meili-fleimi, kui eile õhtul kondoomiaparaatide teemal. Nimelt on kõikides teistes campustes automaadid olemas va linnacampuses. Selle kohta siis ka meil, et kuhu panna ja kas ikka peetakse vajalikuks. Tegelikult on katoliiklus natuke devalveerunud küll, sest mittepanemist ei soovinud keegi. Aga ärgu nende kallist aega selliste meilidega enam raisatagu. Et pange automaadid, aga me ei taha sellest midagi teada. Heldeke, iga reede tuleb samasugune spämmeil happy hour' kohta kooli kohvikus. Õllejoojaid on ehk rohkem, aga ega siis kõik tsölibaadis ei ela. Huvitav, kui massinad püsti, kas tuleb teavitamise meil ka?

No comments: